Tips på inköpsställen

Butiker med material och redskap för textilt slöjdande

Att hitta lintråd, stickgarner eller varp av bra kvalitet är inte alltid enkelt. Eller tyger och redskap för den delen. Här har vi listat några svenska butiker som har ett bra urval.

Saknar du någon återförsäljare som borde finnas med? Eller någon information som blivit inaktuell? Kontakta oss gärna på info@hemslojdsguiden.se

__
AK:s Snickeri i Öxabäck – Ett snickeri i Öxabäck, mitt i ”Tygriket”, som i flera generationer tillverkat vävstolar. Säljer även vävredskap och specialsnickerier.

Angoragarnet – Tillverkar och säljer angoragarner för stickning av Bohuströjor, i samarbete med Bohusläns museum. Även försäljning av materialsatser med garn och stickbeskrivning till Bohuströjor.

Ateljé Huskroken – Miljömärkta garner i naturmaterial. Även kardflor och textila tillbehör.

Blomqvist Nordiska Textil-Garner – Stort sortiment av garner, tillbehör och mönster för vävning.

Blötbergsboden – Material till vävning, broderi m.m. Här finns även kallfärger för färgning av ull och andra proteinfibrer.

Borgs vävgarner – Finns i Hässleholm och är ett av Sveriges äldsta företag. Här finns ett stort vävgarnsortiment, samt vävtillbehör, vävstolar och stickgarner. Återförsäljare av Glimåkra vävstolar med tillbehör.

Brodera mera – Material och tillbehör för broderi. Även tillverkning och försäljning av egna materialsatser.

Ekenäs Hantverk – Råull, kardad ull och garn från egna får.

Färgkraft – Litet familjeföretag som sedan 1980-talet säljer pulver och pigment för färgning av ull och andra naturfibrer. Har även egentillverkade och handfärgade ullgarner samt material till sidenmålning.

Föreningen Svenska spetsar – Har en webbutik på sin hemsida samt en fysiskt butik i Vadstena.

Garnhuset i Kinna – Har garner för vävning, stickning och virkning. Även vävtillbehör samt färgning av egna garner.

Gudruns ullbod – Återförsäljare av Ashfords sortiment (spinnrockar, kardmaskiner, bordsvävstolar m.m). Även garner till stickning och ull för tovning.

The Historical Fabric Store – Stort utbud av historiska tyger för exempelvis reenactment och folkdräkt. Webbutik och fysisk butik i Torsby, Värmland.

Knyppelboden – Försäljning av knypplingsmaterial, redskap och knypplingsmönster, handstuckna och handritade på hård papp.

Korps – Tyger i naturmaterial och hantverkstillbehör med fokus på medeltid och vikingatid. Även försäljning av päls, skinn och läder.

Limmo design – Återförsäljare av Schachts sortiment av spinnrockar, bordsvävstolar m.m. Även försäljning av garner samt material och tillbehör till spinning och tovning.

Martinsson & Eriksson – Svensk återförsäljare av vävprogrammen WeavePoint. Har även översatt WeavePoint-programmen till svenska och bistår med programsupport.

Matt-Seppo – Återförsäljare av Toika vävstolar. Försäljning av olika vävmaterial till mattor (sniljegarn, stränggarn, trikåmattrasor, jute mm).

Myrehed väv & textil – Specialiserade på allt som handlar om damast och dragrustningar. Egen tillverkning av utrustning för damastvävning. Återförsäljare av Glimåkra.

Svensk Ullberedning AB – Beredning av ullplädar mm. Försäljning av material till tovning, vävning och flugfiske.

Tulips & roses – Mönster och material till fritt och bundet broderi. Tyg, material och sybehör.

Vävkompaniet – Försäljning av garner i silke, hampa, papper, ull, bomull m.m. Här finns även en del naturliga färgämnen till försäljning såsom indigo och koschenill.

Warp & Weft – Importerar vävgarner från ledande tillverkare över världen. Agent för Wetterhoff Oy, Pirkanman Kotityö Oy och Lappajärven Värjäämö Oy m.fl. Tillverkar och säljer även Göta och Fia vävstolarna med vävtillbehör.

Yarns & Barns – Webbutik som säljer garn från eget spinneri, Ullforum, i Jämtland.

Ås Vävgarner – Postorderföretag som startade 1945. Försäljning av vävgarner, vävredskap, vävstolar, varpflätor och garn. Återförsäljare av Glimåkra vävstolar och tillbehör.

__
PÄLS, SKINN, LÄDER M.M.

Altereds slöjd och skinn – Päls, skinn och läder samt tillbehör för skinnsömnad m.m.

Kero – Renskinn, päls, remmar och spillbitar m.m. Naturgarvat från eget garveri.

Målerås läder – Försäljning av skinn, sämskskinn och läder från garverier i Sverige, Finland och Italien.

Slöjd-detaljer – Brett utbud av produkter och halvfabrikat för eget slöjdande. Startades av ett par slöjdlärare på 1960-talet med syftet att tillgodose skolors behov av förbrukningsmaterial inom slöjdundervisningen.

Stoorstålka – Slöjdmaterial för skinnsömnad, läderarbeten och bandvävning. Även stort sortiment av ullkläde.

__
HEMSLÖJDSBUTIKER

Än finns det några hemslöjdsbutiker kvar i landet. Några av dem har webbshop och dem har vi listat här. På Hemslöjdens hemsida hittar du en lista över samtliga hemslöjdsbutiker.

Hemslöjden i Skåne

Hemslöjden i Östergötland

Mora Hemslöjd

Rättviks Hemslöjd

Slöjdbutiken Halmens Hus

Svensk Hemslöjd

Svenska Spetsar

 

__
SPINNERIER

För den som vill slöjda av svensk ull kommer här en lista över landets spinnerier. Några av dem tillverkar och säljer egna garner. Andra tar emot ull och spinner på beställning. Många av dem säljer även tvättad och kardad ull från olika fårraser.

Brink hantverk

Båvens spinnhus

Filtmakeriet

Gotlands spinneri

Karlbergsgårdens spinneri

Solkustens spinnverkstad

Stenkyrka Ullspinneri

Svensk Ullmanufaktur

Ullforum Spinneri

Wåhlstedts Textilverkstad

Åddebo ull

Östergötlands ullspinneri