Anundsjösömmen är på ett sätt den smalaste av de stilar som ingår i landskapsbroderierna/bygdebroderierna. Den utgår från en enda person, Brita Kajsa Karlsdotter från Näs i Anundsjö socken, Ångermanland, men har sen den blev känd varit en självklar teknik för den som vill brodera fritt och folkligt.
Som många av de broderier som blev populära under 1800-talet är det röda garner på vita tyger, en teknikbeskrivning kommer längre ner.
Tänk om Brita Kajsa hade broderat hela livet, då kanske hennes berömmelse inte kommit så sent i hennes liv? Men tiden och platsen där Brita Kajsa föddes och levde gjorde att skapandet tog fart först runt sjuttioårsåldern.
Hon föddes den 7 november 1816. I barndomen hade Brita Kajsa en sjukdom med kramper och under tillfrisknandet upplevde hon ett gudomligt ingripande och blev starkt religiös.
Brita Kajsa gifte sig 1840 med Olof Nilsson i Storsele. Han var landbonde och deras liv var strävsamt och fattigt. De fick elva barn.
Vid 70 års ålder när Brita Kajsa blev änka och sattes på så kallat undantag hos sonen fick hon tid att brodera. Materialet hon använde var de bättre bitarna av nötta lakan och röda bomullseffsingar från handduksvävning.
Motiven hämtade Brita Kajsa från naturen, det var granbarr, ängsblommor och myrten från salsfönstret. Hon kan också ha bevarat minnen från sin tidiga ungdom då hon arbetade som piga i en prästgård. Mönstren rispade hon med nageln eller nålen direkt på tyget. Alla dukar är olika även om kompositionen känns igen. Det var separatordukar, brickdukar, paradhanddukar och minnesdukar som Brita Kajsa broderade. Minnesdukarna broderade hon med sina initialer BKKD. Några dukar användes som betalningsmedel, andra blev gåvor. Brita Kajsas mor hade varit kringvandrande sömmerska så hon hade troligen lärt sig att brodera och sy redan i unga år.
Även hennes tro lämnar spår på dukarna, bokstäverna ÄRTHG ska läsas ut som Äran tillhör Gud och i kompositionerna ger förkortningar och årtal en viss symmetri.
Hennes barnbarn berättade om hur mild och god Brita Kajsa var och att hon kunde ordna så att barnen fick trä nålarna med garn, den dåliga synen gjorde det momentet svårt. När alla nålar var fulla med garn igen bjöds barnen på något gott och tillställningarna kom att kallas nålkalas.
Ångermanlands hemslöjdsförening grundades 1909. År 1910 anordnades i Sollefteå en utställning av inventerad slöjd med totalt 2 300 föremål. Där visades även en av Brita Kajsas dukar och man kan säga att hon upptäcktes då. Däremot finns det inget som tyder på att hon själv hann förstå att hennes skapade fick sån uppmärksamhet.
Brita Kajsa avled 99 år gammal den 24 november 1915.
Teknik
Anundsjösömmen byggs upp av stjälksöm, läggsöm, trädda förstygn, oliksidig plattsöm och så det karaktäristiska stygn som fått namnet anundsjöstygn.
Dukarna var i regel maskinfållade.
En teori är att när Brita Kajsa blev gammal och inte såg så bra blev stygnen lite annorlunda mot de mer etablerade teknikerna och på det viset skapades det karaktäristiska stygnet.
Ångermanlands hemslöjdsförening grundades 1909. År 1910 anordnades i Sollefteå en utställning av inventerad slöjd med totalt 2 300 föremål. Där visades även Brita Kajsas dukar och man kan säga att hon upptäcktes då.
Brita Kajsa avled 99 år gammal den 24 november 1915.