Vävnotor och beskrivningar för vävning.

Här finns vävsedlar till både kopior av äldre textilier från hela landet, men också mer nyligen formgivna textilier från olika projekt. Vävarna är sorterade efter teknik och fanns ursprungligen publicerades på Textilhemslöjd.

Ångermanlandsdräll

Vävd duk i röda och blå toner. Ångermanlandsdräll

Ångermanlandsdräll Advent är en förenklad dräll från Moliden, norra Ångermanland. Mönstret är taget ur en vävbok från 1920 handskrivet av Judith Sondell f. Eriksson (1896-1978) i Näset, Långviksmon.

Dubbelväv

Vävt bestickfodral med knivar och gafflar

Att ha ett lyxigt bestickfodral att linda in picknickbesticken eller mormors gamla silverbestick i är något man kan önska sig. Dubbelväven är utmärkt att använda sig av, eftersom facken är färdiga, när man tar ner väven och det är roligt att väva. Att det är en asymmetrisk dubbelväv gör det ännu mer spännande, därför att man har dubbelt lager bara på en del av varpen. Man kan använda fodralet även till pennor, penslar, verktyg eller stickor.

Finnväv

Liten vävd matta i fännväv. Grön-blå färger

Sängmattan ”Blomma” är vävd i finnväv/figural dubbelväv. Mönsterbilden är inspirerad av en större matta från 1840-talet som finns i Bohusläns museums samlingar. Mönstret till den mattan är troligen hämtat från någon av de vävböcker som familjen Ekenmark gav ut mellan 1826-1843.

Glesrips

Löpare glesrips

Rutig löpare i glesrips. Rosa och blå färger

Tanken med den här glesripsen är att man ska kunna använda de garner man har liggande i skåpen, både till varp och inslag. Fantisera, komponera, byt garner med varandra!

Matta glesrips

Matta i glesrips med inslag av smala trasor

Glesrips med tunna trasor som vävs till smala mattor är lätt att hantera och fint att lägga tätt bredvid varandra i flera rader över golvet. Tekniken kräver bara 4 skaft och två trampor och ger ändå en intressant och varierad mönsterbild.

Gåsögon

Vävda sittdynor i gåsöga

Sittdynorna Hans och Anders är lätta att ta med ut i trädgården, på balkongen eller på utflykten. Hans har inslag av trasor och Anders är vävd med mattullgarn. Dynorna är inspirerade av hästtäcken från en auktion efter Hans Andersson, Forkarby.

Jämtlandsdräll

OlPers tyg till kuddar

Kuddtyg vävt i jämtlandsdräll. I grönt, rött och gult på svart botten.

Originalet till detta kuddtyg tros komma från Ol-Persgården i Åsarna. I Nordiska museets samlingar finns ett prov på en liknande väv som kommer från Vemdalen, inte alltför lång väg från Åsarna.

Duken Hjortron

Duk vävd i Jämtlandsdräll. Röda nyanser som tonar över gult till grönt.

Kukkoladräll Hjortron i rustik linnekvalitet med tydligt mönster i 3-partier. Passar även nybörjare som vill prova vävning av förenklad dräll. Med oblekt linvarp kan färgen på duken varieras fritt.

Korndräll

Rutig barnfilt vävd i korndräll. Bandkantad.

Den här beskrivningen är gjord till en liten barnfilt men det är lätt att räkna om bredd och längd, samt trådantal till en vuxenfilt.

Panama

Halsduk vävd av strimlade sidenslipsar

Några avlagda sidenslipsar kan bli en ny halsduk! Återbruka dem genom att klippa till smala remsor och använd dem som inslag i en halsduksväv.

Plattväv

Gluggväv från Vemdalen

Fälltäcke vävt i plattväv

Fälltäcke i plattväv. Originaltäcket är troligtvis vävt under 1800-talets andra hälft. Bomull i varp och botteninslag, ullgarn till mönsterinslag.

Festremsan Träskholm

Plattvävd festremsa

Festremsan Träskholm är inspirerad av vävnader ur Västerbottens läns hemslöjdsförenings arkiv.

Rips

Festremsor i rips

Färgglada löpare vävda i ripsteknik

Beskrivning till dessa ripslöpare kommer från boken ”Väv själ – en kvinnlig historia”.

Löpare i glesrips

Löpare i glesrips i rosa och blå nyanser

Tanken med den här glesripsen är att man ska kunna använda de garner man har liggande i skåpen, både till varp och inslag. Fantisera, komponera, byt garner med varandra!

Rosengång

Festremsa vävd i rosengång av vit cellplast på blå varp

Den här festremsan får ett nytt spännande uttryck tack vare inslagsmaterialet. Inslaget är cellplast/skumfilm, sån som man ofta slår in ömtåliga varor i. Prova gärna andra material till mönsterinslaget som t ex linnetrasor, papperssnören mm.

Rya

Två färgglada rutiga trasryor

Väv en matta inspirerad av de gamla slitryorna och trasryorna i Stockholms län. Precis som förr vill vi nu ta tillvara och få användning av gamla sparade plagg och restgarner.

Slarvtjäll

Gardinen Ränder

Ljus gardin vävd i slarvtjäll

Gardin med ränder i slarvtjäll. Tuskaft med inplock i slarvtjäll.

Kudden Ränder

Närbild av kudde vävd i slarvtjäll och tuskaft

Kudde med ränder i slarvtjäll. Tuskaft med inplock i slarvtjäll.

Sålldräll

Svartvit handduk vävd i sålldräll

Handduken Natt och Dag. I Tynderö, Medelpad har sålldräll blivit en ofta vävd teknik i dukar och handdukar och kallas allmänt för Tynderödräll.

Trensaflossa

Kudde med rött hjärta vävd i trensaflossa

Trensaflossa är det skånska namnet på en vävnad i halvflossa på en botten av inslagsrips. Lilla hjärtat är en väv för dig som vill prova på trensaflossa. Den monteras som en liten kudde som exempelvis kan användas som nål- eller ringdyna.

Tuskaft

Estnisk handduk

Randiga handdukar vävda i tuskaft

Handdukar inspirerade av bröllopshanddukar från Estland.

Panellängden Vindöga

Panellängd i tuskaft och pappersgarn

Skir men stark, som japanska skjutdörrar, blir denna panellängd.

Anslagstavla

Anslagstava vävd i tuskaft monterad på vägg

Anslagstavla vävd med inslag av återbrukat papper. Det går bra att sticka olika sorters nålar och stift i inslagspapperet för att sätta upp dina kom-ihåg lappar med.

Duken Anna

Rutig vävd duk på ett runt bord invid ett fönster

Förlaga till linneduken Anna är ett tygprov från Västerfärnebo socken i Västmanlands län.

Matta av jeanssömmar

Närbild av matta vävd i tuskaft av jeanssömmar

Spara på de dubbla jeanssömmarna på kasserade jeans. När man sparat ett tag räcker sömmarna till en liten dörrmatta.

Rölakan

Svart kudde med blommotiv vävt i rölakan

Blekinge Trädgård är en detalj ur en större bonad kallad ”Blekinge trädgård”, som i sin tur är inspirerad av en ”bänkalänga” som hittades i Kristianopel 1912.

 

Vävsjäl

Bokomslag Vävsjäl

Projektet ”Vävsjäl – en kvinnlig historia” utvecklades för att ytterligare stimulera vävningen i Jämtlands Län och är en hyllning till kvinnors textila kunskap genom alla tider. I projektet togs det bl a fram en skrift med vävsedlar och vackra bilder till 26 vävar indelade i tre kollektioner formgivna av Anna Sjons Nilsson.

Anna – Anilinlila, orange, lite grönt och lite randigt.

Vävda randiga bolster ur boken Vävsjäl

Sjalen Anna-Emilia, bolstervävar, pläden Anna-Lavinna, handduksvävar, festremsor i varprips.

Brita – Vitt i vitt och lite grått.

Närbild randiga vävda gardiner i vitt och natur

Gardinväv i tuskaft, handdukar i tuskaft eller kypert, gardin med inslagsränder, gardin i tuskaft, randiga handdukar i tuskaft eller kypert

Märta – Rött svart rutigt och lite tryckt.

Närbild rutig vävd babyfilt i svart, vitt och rött

Rosengångsmatta, bolster i oliksidig kypert, Märta Sara – Filt i inslagsförstärkt korskypert, babyfilt i tuskaft, Märta Greta – Filt i inslagsförstärkt korskypert

Enkla vävar

Inte alla har tillgång till vävstol. Men väva kan man göra ändå, t ex med träram, varp lindad runt en pappskiva eller bara med garn och fingrar. Här följer en samling idéer och beskrivningar till enkla vävar som inte kräver vävstol. Klicka på respektive bild för att komma till beskrivningen.

Väskor vävda på barnvävstol

Trasarmband

Väv rya i ram utan spikar

Rundväv på pappskiva

Väv kelim på ram

Rya runt halsen

Grytlappar

Fläta band med fingrarna

Väv en bild

Händer som väver i ram utifrån fotografi

Väv armband