FAKTA OM LIN

“Det högst nyttiga” var det namn som Carl von Linné gav linet – Linum usitatissimus. Sällan har ett namn passat så bra. Allt linet kräver är sol, regn och jord.

Man skiljer på två varianter av lin, spånadslin och oljelin. Spånadslinet, som används till textilier, bildar strån med få förgreningar högt upp som avslutas med enstaka blommor. Oljelinet, där fröna är det viktigaste, förgrenar sig långt ner på stjälken och blommar rikligt.

Allt hos linet går att använda. Restprodukter blir strö, fröna blir nya plantor eller mat, och själva fibern kan bli allt från bilkarosser till skira spetsar. Med rätt skötsel håller linne länge, många livstider. I slutet av sin resa kan en linnetextil återgå till jorden den kom ifrån.

Lin har varit en viktig och värdefull växt som har odlats i Götaland, Svealand och upp till södra delarna av Norrland. Idag finns ingen kommersiell linodling i Sverige, men vårt klimat och vår historia visar att vi har förutsättningarna att bli ett linland igen. Lin är en fiber som kan möta de krav på hållbarhet som framtiden bär med sig. Lin producerat på rätt sätt är en hållbar och miljövänlig fiber.


 

 

Linets egenskaper

Hög fuktupptagningsförmåga – Linfibern är porös och kan därför ta upp vatten till upp till 50% av sin egen vikt –Till exempel suger linne upp vatten väl, och det är därför det är en så bra investering att köpa ett par diskdukar/disktrasor av linne till köket. De kan tvättas i maskin och blir bara bättre med åren, lin ger slitstarka fibrer och passar därför fint i textilier som slits (sängkläder, kökshanddukar osv).

Hög Draghållfasthet som ökar när den blir våt. OBS om den ligger i vatten länge blir hållfastheten sämre. Har använts till rep och nät.

Dålig töjbarhet och elasticitet – vilket gör att det skrynklar. Tänk på att blötlägga linneplagget minst 2 timmar helst ett dygn innan tvätt för att undvika brytveck som kan synas som en färgförändring när man tvättar ett färgat linneplagg.

Dålig isoleringsförmåga – långa fibrer intill varandra och låg elasticitet gör att linet har låg förmåga att isolera värme. Den släta ytan på tyget ger stor kontaktyta med kroppen som leder bort värme och gör att linnetyget uppfattas som svalt.

Hög glans – De långa fibrerna ger tyget en hög glans, tänk damastduk!

• God motståndskraft mot ljus – innebär tex att den är bra som gardin

Värmetåligt – Tvätta i max 80 grader så att inte linets pektiner löser upp sig och skapar en luddig yta på tyget och stryk på 200grader.

• Mikroorganismer och skadedjur – Linne kan angripas av bakterier och mögelsvampar om det inte bevaras fuktskyddat. Det kan också angripas av silverfisk. Men ängrar till exempel, de gillar inte alls linne.

• Inte så slithållfast – upprepad nötning gör att linnet slits. Om du tex syr med en linnetråd måste den vaxas för att inte tråda upp sig. På plagg kan tyget slitas ut under ärmar tex. Bra att sy i en stärklapp redan från början.