Skörda lin
När knopparna börjar mörkna och de nedersta bladen på linstjälken faller av, är det dags att skörda linet. Det rycks upp med rötterna och binds ihop till kärvar, som får torka.
Frörepning
Toppen på linstråna dras över en frörepa eller kam, så att frökapslarna faller av.
Rötning
För att lossa fibrerna från vedämnena så rötas linet. Det kan ske genom att linet läggs ut till rötning på land, i vatten eller med hjälp av enzymer. Efter rötningen torkas linet på nytt.
Bråkning
Stjälkarna bryts sönder genom att det läggs på ett hårt underlag och vedämnena krossas med en träklubba eller med hjälp av en bråka. Bråkan har en fast del som linet sakta dras över, samtidigt som man bankar på det med en rörlig bråkarm.
Skäktning
Vid skäktningen slår man bort de brutna vedämnen som sitter kvar i fibrerna, med hjälp av en skäktkniv.
Häckling
Linfibrerna dras försiktigt över en häckla, som består av en träbräda med spikar. Ofta använder man tre olika häcklor. Först en grovhäckla där spikarna är grova och sitter glest. Mellanhäcklan har finare spikar som sitter tätare. Finhäcklan har tätast och finast spikar och den brukar man använda först när det är dags att spinna linet.
Fördjupad information om att skörda och bereda lin hittar du HÄR
1 kvm lin
Från projektet 1kvm lin kan vi följa linberedningen steg för steg tillsammans med hemslöjdskonsulenten Joakim Lilja i Västra Götaland.