Att basa är en teknik där man böjer trä med hjälp av värme, vanligtvis varmt vatten eller ånga. Tekniken används för bland annat båtbygge, möbler, svepaskar och pilbågar. Ett alternativ till basning är att såga ut sitt ämne till önskad form, men då kapar man fibrerna och får ett svagare ämne. Vilket man ofta får kompensera för genom att gå upp i tjocklek. Genom att istället böja ämnet till önskad form bevaras fibrerna intakta och man kan därför göra tunnare, men ändå starka ämnen.
Rent teknisk är det som händer vid basning att man med värmen mjukar upp ligninet, som fungerar som ett slags limämne i träet. När ligninet har mjukats upp går det lättare att böja, sträcka eller komprimera träet utan att fibrerna skadas. När träet svalnar hårdnar ligninet igen och hjälper till att hålla den nya formen.
Ligninet är inte lika statiskt när det är blött. Därför är det bra att antingen använda helt färskt trä eller blötlägga sitt ämne ett tag innan basningen. Det kan räcka att blötlägga ett svepämne några timmar, men tjockare och/eller torra ämnen ska gärna blötläggas flera dagar.
Ska man basa små saker kan man koka dem i en kastrull med vatten. För större saker behöver man en baslåda, som är en tättslutande låda, oftast av trä, där man kan leda in ånga, t.ex. genom att ställa en kastrull med kokande vatten under ett hål i botten av lådan. Eftersom vattnet behöver koka hela basningen behöver kastrullen stå på en kokplatta. Beroende på ämnets tjocklek bör det basas minst 10-15 minuter. En grundregel är att trä ska basas en timme per tum (25,4 mm) i tjocklek.
En lättare och mer modern variant av baslådan kan göras genom att lägga ämnet i en vakuumpåse som man leder in ånga i med hjälp av en tapetborttagare eller liknande. Då kan man även böja ämnet medan det fortfarande ligger i påsen och därmed minska risken för att det hinner kallna under böjningen.
När ämnet har basat klart ska man försöka böja det ganska fort, antingen runt en mall eller på frihand. Testa lite försiktigt först om det känns tillräckligt följsamt, om inte kan man alltid basa det ett tag till. Det kan vara bra att förböja ämnet lite hela vägen runt med händerna eller över knät innan man böjer det till den slutliga formen. Detta för att försäkra sig om att det inte finns några partier som är stelare och kan orsaka knäckta fibrer eller inbuktningar under böjningen. När ämnet har böjts till den önskade formen måste det fixeras tills det har svalnat och torkat. Till exempel med spännband eller tvingar.
Basning över öppen eld
Man kan basa färska grangrenar med barken kvar genom att hålla dem över en öppen eld tills de börjar “koka” under barken. När de är tillräckligt varma är det lätt att skala av barken och böja dem till ringar som t.ex. kan användas för stommen i granrotskorgar.
Man kan även försöka sig med att basa blötlagda svepämnen över eld, men det kan vara svårt att värma dem jämt samt att få dem tillräckligt varma tillräckligt länge utan att de torkar eller börjar brinna.