Ibland räcker inte en träbit till för att åstadkomma det du vill. Då behöver du sammanfoga två eller flera. Enklare sammanfogningar gör du med borr och täljkniv, som när du fäster en träbit mot en annan genom att borra hål, gärna på snedden för större styrka, och slår i täljda tränaglar. Samma princip men med större borr gäller när du tappar in t.ex pallben i en pallsits.
När du tillverkar mera komplicerade möbler kommer du vilja göra fyrkantiga tappar och tapphål. Det kan göras med varierande grad av kontroll. Antingen borrar du ett hål och skär det fyrkantigt på känn efteråt, eller mäter upp med ritsmått och vinkelhake och kanske smygvinkel. Oavsett är verktygen stämjärn eller lockbettel samt träklubba till hålen, och såg med klyvtandning eller bara täljkniv till tapparna.
Att sinka är det starkaste sättet att foga samman lådor eller andra föremål baserade på hörn. Det görs med en bra såg, vasst stämjärn samt vass penna, liten vinkelhake och kanske en sinkmall. Beskrivning här:
För att foga in hyllplan i ett skåp eller förstärka en bordsskiva eller dörr eller liknande så den inte ska slå sig är gradning ett bra sätt. Det bygger på ett spår som tas ur tvärs fiberriktningen och som är bredast i botten, samt gärna lite koniskt på längden. Hyllplanens ändar eller den kraftiga gradlisten formas sedan för att passa tajt i spåret. Det görs enklast med en speciell gradhyvel, men många andra sätt finns.