Textilt återbruk att göra sjäv

Dessa textila återbrukstips kommer från Textilhemslöjd.

Slarvan

Slarvan – ett projekt om textilt återbruk som pågick under 2007-2008. Projektet var ett samarbetsprojekt mellan de textila länshemslöjdskonsulenterna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Slarvan utställning bild

Slarvan finns kvar som fyra utställningsmontrar, en i var region, som lånas ut och visas i skolor, bibliotek och slöjdklubbar som inspiration till återbruk för barn i alla åldrar. Här nedan finns beskrivningarna.

Strösselkaka

Lavendelkudde som ser ut som en bakelse

Doftrik strösselkaka. Fyll kakan med lavendel och lägg i linneskåpet, eller på en mer synlig plats som väldoftande dekoration!

Broderitofflor

Toffel sydd av textil almanacka
Tofflor av gamla broderier. På loppis eller kanske i gömmorna där hemma kan man ibland ha turen att hitta gamla tygkalendrar och stramaljbroderier. Här är en beskrivning på hur man kan göra ett par mycket fina tofflor av detta material.

Sy en bakelse

Textil bakelse av spets, broderier och band
Textilbakelse. Garnrester, lite band och en spetsstump blir en såhär tjusig bakelse. Inspireras av detta recept och förvandla restlådan till ett konditori!

Rullfodral

Fodral sytt av kökshandduk
Sy ett rullfodral. Fiffig förvaring av exempelvis strumpstickor, pennor, virknålar, picknickbestick, täljknivar eller skruvmejslar.

Brodera på servett

Broderier på linneservett
Piffa till servetten. På loppis eller hemma i gömmorna finns det om man har tur fina gamla linneservetter. Ofta är de vita med mönster invävt i tyget. Här lite inspiration för den som vill göra servetterna mer personliga.

Kantningar av trasor, lappar och band

Kudde kantad med klackar och trasor
Använd spillbitar för att sätta pricken över i. När man gör den sista uppiffningen av något textil man tillverkat kallas det ofta för avslutning. Kanske tofsar på kudden eller någon variant på mattfransar på en vävd matta.

Blixtlåsbrosch

Brosch av ihoprullad dragkedja
Den här broschen sys av ett halvt blixtlås, och är lite pillig att sy, men den bli ack så snygg då den är klar!

Knapparmband

Sydda armband med knappar
Sy armband av tygrester och dekorera med knappar och stygn. Jättekul och superfint! Ett bredare armband i vadmal blir som en mudd och värmer gott över handleden.

Ängel

Ängel i textilt återbruk
Denna ängel är lätt och rolig att göra. Små änglar blir fina i julgranen och större blir roliga dockor att leka med eller att placera vid sängen som en vakande skyddsängel.

Nåldyna av lappar

Nåldyna av textilt spill
Gör en nåldyna. Ett skojigt sätt att ta till vara på de minsta överblivna lapparna och skapa en egen nåldyna med applikationer och fritt broderi.

 

Mattor i återbruk:

 

Sy en klackmatta

Klackmatta i blått

Klackmatta – Små yllelappar, klippta som tungor, langetterade och broderade. Sedan sydda som fjäll på ett enkelt bottentyg.
Under Textila tekniker och historik kan du läsa mer om klackmattan, eller lappmatta som den också kallas.

Fläta en trasmatta

Rundlar av ihopflätade trasor

Gör mattor av tygflätor. Klipp gamla tyger till remsor, gör långa flätor och sy ihop.

Lappa och laga:

Laga stickade strumpor

Stickade sockor med hål i

Laga hålen i strumporna så kan du fortsätta värma fötterna med dem ett tag till. Samma teknik fungerar väven på andra stickade plagg som tröjärmar och vantar.
Under Lagning och Skötsel hittar du en lite mer avancerad beskrivning på en lagad vante.

Laga din favorittröja

Virkad mudd på tröja

Laga slitna tröjmuddar genom att virka på ett par nya.