Blekingesöm

Det vi idag kallar Blekingesöm har sitt ursprung från broderade hängkläden som skapades av allmogen i västra Blekinge från slutet av 1700-talet fram till 1860. Ett hängkläde är en textil som allmogen använde för att hänga upp och smycka stugan med vid olika högtider.

Under 1700-talet och fram till förra århundradet upplevde Blekinge ett välstånd. Sjöfarten blomstrade och fartyg från England kom med ostindiskt porslin och tyger från Indien och Kina, vilket inspirerade dem som ritade mönster. Under rokokon broderades det vackra blommönster på siden exempelvis på herrvästar och klänningar, även därifrån hämtade allmogen mycket inspiration. Men de hade inte möjlighet att använda så exklusiva material som siden utan använde sig av bomull och lin. Vanliga mönster var exotiska blommor, hibiskus, lotusblommor, nejlikor och granatäpplen ofta stående i korgar, urnor eller ymmninghetshorn omfamnade av slingor i blad, blommor och rosetter, så kallade festonger. Olika figurer så som hästar, fåglar, änglar och människor tillkom senare.

Allmogen tog vad som fanns i material, men vanligast var bottenväv och broderi i lin. I de yngre hängklädena från 1830-1860 var bottenväv och broderi enbart i bomull vanligt. Ofta blandades garnen för att skapa lyster med linet. Färgskalan var rosaröd, mörkblå, ljusblå, gul och vit. De rosaröda var oftast i enbart i bomullsgarn och de blå nyanserna oftast i lingarn. Färgerna blandades med varandra för att uppnå olika färgeffekter så som rosa och lila. Färgerna har blekts med tiden och det är den blekingesömmen med de milda färgerna som har kommit att bli det traditionella. Men genom broderiernas baksidor har man senare upptäckt att färgerna var starkare och inte alls så bleka, som man så gärna förknippar Blekingesöm med. Stygnen och mönstren var inte heller så strikta. Hängkläderna var ofta oliksidiga med blandade stilar och spretiga motiv. Glatt, frejdigt och folkligt.

Blekingesömmen består av en mängd olika sömnadstyper, men domineras av den ensidiga plattsömmen som ibland övergår till schattersöm vid större ytor. Att sömmarna var ensidiga berodde på att man var sparsam med garnet. Typiskt för Blekingesömmen är också det konstrika bottensömmar som fyller större ytor i blommor och korgar.

Andra karaktäristiska detaljer är färgblandningar, knutsöm, galler, prickar och speciella bladformer.

Illustration av hur plattsöm broderas

ENSIDIG PLATTSÖM

Sy uppifrån och ner. Stick upp i konturen, stick ner i andra sidan och upp igen, nålen dras igenom. Baksidans stygn kommer att följa konturen. Denna teknik kräver inte lika mycket garn som vanlig plattsöm.

Illustration av hur shattersöm broderas

SCHATTERSÖM

Sy ensidig plattsöm från höger mot vänster och omvänt, varierande stygnlängd. Sy stygnen förskjutna och stick eventuellt ner mellan stygnen från föregående rad.

Illustration av hur stjälksöm broderas

STJÄLKSÖM

Sy nerifrån och upp. Stick ner ett långt stygn uppåt och ta ett stygn på nålen, lägg tråden till höger. Stick ner nålen ett stygn uppåt och gå en bit ifrån föregående stygn. Börja och sluta med ett 1/2 stygn så bildas en jämn linje.

Illustration av hur bottensöm broderas

EXEMPEL PÅ BOTTENSÖM – GALLER MED KRYSS I SKÄRNINGEN

Det finns många olika varianter på bottensöm, här är en. Spänn ett galler, stoppa inte . Trådarna ligger lösa över tyget. Bind med korsstygn i skärningen.

Nedan följer exempel på olika Blekingesömstextilier. De varierar verkligen i mönster och uttryck.

Broderad fågel på hängkläde. Blekingesöm.

Detalj från hängkläde daterat 1813, märkt H P D. Storlek 162 x 66 cm. Fotot är taget från en senare broderad kopia. Originalet finns på Karlshamns museum.

Broderat hängkläde eller dörröverstycke. Blekingesöm.

Litet hängkläde- dörröverstycke. Originalet finns på Skottbergskagården i Karlshamn, en köpmannagård från 1700-talet.

Broderad krans i blått, rosa och rött på vit botten. Blekingesöm.

Krans anno 1921, från Blekinge läns hemslöjds arkiv. Framtagen för att säljas som broderisats år 1998. Ett mer strikt och tillrättalagt broderi. De tidigare broderierna är mer spretiga och lekfulla.

Broderad fågel i Blekingesöm på röd botten.

Den här fågeln är ett exempel på hur blekingesömmen kan se ut idag. Fågelns form är hämtad från skisser i arkivet som sedan har broderats på färgad botten och med andra färger på garnet. Idé och utförande Lena Andersson, textil hemslöjdskonsulent Blekinge.

Texter hämtade från Blekinge Läns Hemslöjds arkiv. Där finns mycket material om Blekingesöm.